Hartsverhalen, Inner travel

Inner Travel // Het zalige niets doen

Precies een jaar geleden nam ik ontslag. Het is een van de meest bijzondere periodes in mijn leven geweest. Ik deed zowel alles als niets tegelijk. Het is een jaar geweest waarin afscheid, blijdschap, verdriet, nieuwe ontmoetingen en avonturen over elkaar heen buitelden als jonge, spelende honden. Het was een jaar waarin de grenzen werden opgezocht, de confrontatie werd aangegaan en ik mezelf heel goed heb mogen leren kennen. In deze blog een aantal persoonlijke woorden over een jaartje waarin ‘het zalige niets doen’ centraal stond.

Kwijt raken en terug vinden

Ik heb intens genoten het afgelopen jaar en voel me onwijs dankbaar dat ik deze kans kreeg en heb gepakt. Ik leerde en zag zó veel. Ik heb gevoeld hoe het is om geen daginvulling te hebben, hoe moeilijk het soms kan zijn om jezelf dan uit bed te schoppen en je eigen programma te maken. Ik leerde hoe het is om veel te veel leuke dingen te willen doen in een te korte tijd, zodat je jezelf ontzettend voorbij loopt en een paar dagen alleen nog maar energieloos op de bank kunt hangen. Inmiddels weet ik maar al te goed dat balans de sleutel tot alles is, en ook dat ik soms bewust die sleutel kwijt raak. Omdat ik simpelweg houd van de intensiteit waarmee ik vervolgens door dit leven kan razen. De hoge pieken en soms diepe dalen. Mijn transformatie komt in golven en is niet geleidelijk, het ‘alles of niets’ principe blijft een thema in mijn leven. Toch ben ik me heel bewust van hoe ik de dingen doe en leer ik steeds beter handelen naar wat nu daadwerkelijk goed voor me is.

Ondanks dat het een onwijs spannende keuze was om mijn vaste contract op te geven voor het onbekende had ik er geen seconde van willen missen. Een unieke kans als deze kon ik niet voorbij laten gaan. Het afgelopen jaar bracht me de mooiste momenten en de grootste uitdagingen.

Het zalige niets doen

‘De Lok doen’ is het nieuwe Dolce Far Niente van de Italianen. Oftewel: het zalige niets doen. Ik gun jullie eigen ‘De Lok.’ In het klein of in het groot. Sta jezelf toe te genieten van dat zalige ‘niets’ doen. Van jezelf voorop te stellen en te ontwikkelen, zonder de hijgende maatschappij in je nek te voelen. Geef. Maar vooral: néém. Ren die berg af. Maak die reis. Stop met die relatie. Open je hart opnieuw. Fiets door het rode licht. Ga een nacht helemaal los. Zeg je baan op. Heb de beste seks van je leven. Gil hard wanneer de golven op je af komen. Dans in de regen. Neem tijd voor bezinning. Doe datgene waar je van droomt. Waarvan je ogen gaan stralen en je mondhoeken opkrullen. Waarvan je gaat zweten of blozen. Leef hard en mét hart. Speel. Lach. Huil. En vertel me hoe het was.

4 thoughts on “Inner Travel // Het zalige niets doen

  1. Dolce Far Niente: heb het nu 3 keer gelezen en steeds weer met meer emoties en kippenvel.
    Je hebt me op een bijzondere en positieve manier weten te raken, Sandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *