De wereld, Europa

Noorwegen // 10 tips voor een magische rondreis

In 2009 bezocht ik Noorwegen. Ruim drie weken trok ik met een auto en een tentje door dit ruige land. Het was een van mijn mooiste Europese reizen. In dit artikel 10 tips voor Noorwegen.

1. Roadtrippen

Het fijnste wat er is in Noorwegen: roadtrippen! Het land leent zich heel goed voor fijne trips door bergen, langs watervallen, door maanlandschappen en biedt uitzicht over kristalheldere meren en besneeuwde bergtoppen. Het ultieme gevoel van vrijheid en de meest geschikte manier om Noorwegen te ontdekken.

10

11

 13

2. Beklimmen Preikestolen

Oké, toegegeven: het is een aardige wandeling naar boven. Maar áls je dan eenmaal boven staat…Is dit je uitzicht over de fjorden. Worth it.

1

3. Bergen

Bergen was een belangrijke handelsstad tussen de 14e en 16e eeuw. Langs de kade kun je dan ook nog steeds de kantoren, woonhuizen en opslagloodsen zien. Vanaf de kade lopen lange, smalle stegen tussen de houten loodsen. Aan weerszijden van deze panden met schattige klinkerweggetjes bevinden zich kleine winkels, ateliers, werkplaatsen, kantoren en restaurants. Een moderne stad en een welkome culturele afwisseling tussen al het Noorse natuurgeweld.

2

4. IJswandeling Nigardsbreen

Op de top van het Jostedalen dal in het Sognefjorden gebied kun je de Nigardsbreen beklimmen. De Nigardsbreen is een van de vele armen van de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het vaste land van Europa. De wandeling op het ijs is een hele bijzondere ervaring, zeker wanneer je nog nooit een gletsjer in het echt hebt mogen zien. Je passeert reusachtige spleten, mini-watervalletjes en elke stap is goed kijken waar je je voeten kunt plaatsen.

6

7

8

9

5. Trollstigen

Nog meer reden om te roadtrippen door dit land. De Trollenroute is ongeveer 20 kilometer lang en omvat elf haarspeldbochten. Onderweg de Noorse natuur op haar best. Duizelingwekkende vergezichten, steile bergwanden, denderende watervallen en diepe fjorden. Een constante en heerlijke kriebel in mijn buik wanneer ik deze weg over rijd die in een aantal kilometer 9% stijgt.

14

15

6. Boottocht door de fjorden

De imposante fjorden zijn ook vanaf het water bewonderen. Ik deed er een tijdens zonsondergang. Wind door mijn haren, de fijne geur van al het groen, glinsterend water en huppelende berggeitjes  zien. Love it!

5

7. Flamsbana treinrit

Een steil spoortraject langs watervallen en bergen naar de top van de Sognefjord in West-Noorwegen. Toeristisch, maar daarom in dit geval niet minder mooi. Tijdens de 20 kilometer lange treinreis kun je rivieren zien die zich door smalle kloven persen. Watervallen waarvan het water met donderend geraas langs de berghellingen stort. Met sneeuw bedekte bergtoppen en bergboerderijen die op duizelingwekkende hoogte tegen de berghellingen lijken geplakt.

4

8. Alesund

Zeker een verrassend hoogtepunt tijdens deze reis. Hele fijne Jugendstil stad met veel gebouwen in art nouveau bouwstijl. Tijdens mijn bezoek vindt er een festivalletje plaats waar ik ook even ga kijken. Mijn kennismaking met Noorse popmuziek. Vanaf de berg Aksla heb je een prachtig uitzicht over de kleurrijke stad.

16

18

17

9. The Atlantic Road

Ten noorden van Alesund vind je de Atlantische Weg. Deze weg staat terecht aan de top van beste autotrips ter wereld. Deze Atlantische Weg slingert over zeven lage bruggen langs eilandjes tussen Molde en Kristiansund in de westelijke fjorden. De hoogste brug heeft een bijzondere wending waardoor het even lijkt alsof ik zo aan de andere kant de aarde afdonder. De laatste gave autot(r)ip in dit lijstje.

20

10. Oslo

Lekker eten, kunst bekijken en vrolijk door parkjes wandelen. Wanneer ik in Oslo arriveer na meer dan drie weken natuur geniet ik volop van de mensen en de heerlijke restaurantjes. Oslo is modern, netjes en veel gebouwen lijken er sinds gisteren te staan. Ik ben vooral onder de indruk van het Vigelands beeldenpark. De beelden hier lijken te daadwerkelijk te leven. Oslo is zeker de moeite waard voor een inspirererende citytrip!

21Dit waren mijn 10 tips voor Noorwegen. Heb je je tas al gepakt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *